7 Aralık 2014 Pazar

Bir nokta ile ismi değişen şehir : Seferihisar

Geçtiğimiz günlerde Osmanlı Türkçesinin okullarda zorunlu ders olması gündemde yer aldı.

Malum arabi harflere dayanan bir yazı sistemi...

Örneğin
 "o-ö-u-ü" harfleri için sadece bir tek okutucu harf -  (vav)- kullanılması,
üç ayrı S harfi--- ﺙ-ﺱ-
üç ayrı H harfi--- ﺡ-ﺥ-
gibi farklılıklar mevcut.

şimdi ise gelelim yazının ana konusuna...

Bu zorluklardan dolayı bir şehrin ismi tek nokta ile değişmek zorunda kaldı...


SEFERİHİSAR


Aydın Eyaleti 1864 yılında kabul edilen (http://tarihvemedeniyet.org/2009/09/osmanli-turkiyesinde-eyaletten-vilayete-gecis/) Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile kaldırılmış yerine Aydın Vilayeti kurulmuştur.İzmir (Aydın) Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı.

1877 yönetsel düzenlemesinde, Aydın (İzmir) Vilayeti'nin sancak sayısı 4'e çıktı. Merkezi İzmir olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe (Muğla) Sancağı'ndan oluşmaktaydı.

1892'de Aydın (İzmir) Vilayeti'nin 4 sancağına Aydın Sancağı'ndan ayrılan Denizli'nin eklenmesiyle, toplam sancak sayısı 5'e çıktı.

İzmir Merkez Sancağına bağlı 13 Kaza'dan biri de Sivrihisar'dır.

Eskişehir Sivrihisar'la karıştırılmaması için 1890'larda posta idaresi tarafından vav - - üstüne nokta ile yazılmasına karar verilmiş ve bunun sonucu ilgili harf "fe" ﻓ olarak yanlışlıkla Sifrihisar olmuş ve zamanla Seferihisar olarak anılmıştır. (Kaynak:  Index Anatolicus)

Aşağıdaki haritada "Seferihisar" olarak adlandırılmış biçimde bulabilirsiniz...

Ha, bulamazsanız haber verin bana ben size göstereyim :)

3 Ekim 2014 Cuma

Kobani ? Rojava ? IŞİD Nerelere Saldırıyor ki ?

Rojava...
Kobani...
Süleyman Şah Türbesi...
Uzun bir süredir gündemimizi işgal eden yer adları..
Bu yazıda şöyle bir haritadaki yerlerine göz atacağız.


15 Mart 2011'den bu yana 3 yıldır süregelen Suriye İç Savaşı, aktörleri bakımından alıştığımız iç savaş konseptinin çok dışında...Sanki bir satranç tahtasında 2'den fazla oyuncu birbirine karşı mücadele ediyormuş gibi...

Bu aralar en medyatik olan grup malum IŞİD...

Nam-ı diğer Irak-Şam İslam Devleti...


Hilafet ilan ettikleri Suriye'nin RAKKA şehrini, başkent olarak seçtiler...


Suriye'deki otorite boşluğundan ve Irak'ın mezhepsel bölünmüşlüğünden istifade ederek, bu iki devletin tam ortasında nerdeyse İngiltere yüz ölçümü kadar toprağa hükmeden IŞİD; son kapsamlı saldırısını güney sınırımızın karşısındaki Kürt grupların elinde tuttuğu bölgeye düzenliyor...


Şimdi bu bölgeleri tanıtalım...



Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye’deki Kürtler Suriye Kürt Ulusal Konseyi (KNC) adı altında 2011 yılının 26 Ekim'inde Kuzey Irak’ın Erbil kentinde imzalanan anlaşmayla tek bir çatıda toplandı.

Önceleri KNC ile anlaşma sağlanamayınca bağımsız olarak hareket etme kararı alan Demokratik Birlik Partisi (PYD), Beşar Esad rejiminin Kürt bölgelerinden çekilmesi sonrasında KNC ile uzlaşmaya gitti.

12 Temmuz 2012'de PYD ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi uzlaşmasıyla 12 Temmuz 2012 tarihinde Erbil'de Kürt Yüksek Komitesi'nin kuruluşu ilan edildi. Aynı yıl Kürt Yüksek Komitesi'nin yönetiminde Suriye'deki Kürt alanlarını yönetmek için PYD ve KNC'nin katılımıyla Halkçı Koruma Birlikleri (YPG) kuruldu. 

YPG, 19 Temmuz 2012'de Ayn el-Arap'ı (Kobani), ertesi gün Afrin ve Derik'i ele geçirdi. 
Şu anda YPG'nin kontrolünde 14 şehir merkezi ve Nusaybin'in hemen karsindaki Qamışli kenti kısmen YPG'nin kontrolündedir.

Suriye Kürdistanı, Kürtçe olarak "Kurdistana Sûriyê" ya da Batı Kürdistani, Kürtçesi Rojavayê Kurdistanê olarak adlandırılmaktadır. 

Ve kısaca ROJAVA olarak adlandırılmaktadır.




3 Kanton olarak örgütlenmişlerdir:

1. Cizîr (Cizîra Botan)
Başşehirleri Kamışlı bu kantondadır. Mardin ilimizin güney sınırına komşudur.

2. Kobanê
IŞİD'in yeni hedefi Kobani, Şanlıurfa ilimizin güney sınırının tam karşısındaki kantondur.

3. Efrîn
Hatay ilimizin doğusundaki kantondur.

******
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ NEREDE PEKİ ?


Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki tek egemenlik sahası olan SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ de IŞİD tehdidi altında...
Türbe, konum olarak Kobani (Ayn al Arab) kentinin hemen güneyindedir...

15 Ağustos 2014 Cuma

Orta Asya'nin Bayraklari



Sovyetler Birligi dagildiktan sonra bagimsizliklarina kavusan Orta Asya'nin Türki Cumhuriyetleri'nin bayraklarini inceliyoruz...


Öncelikle ORTA ASYA NEDIR? NERESIDIR?

Orta Asya terimi oldukca sun'i ve zorlama bir cografi tanimlamadir. Alexender von Humboldt tarafindan ilk kez 1843 yilinda kullanilmistir. 

Daha ziyade Türkistan cografyasinin Batisi olacak sekilde tanimlanan Orta Asya icin yapilan sinir belirlemeler de muammadir. Kaynaktan kaynaga cesitlilik gösteren bu sinirlar icin en son olarak UNESCO bir standart getirmeye calismistir.


Sovyet Rusya’nın dağılmasından önce UNESCO Orta Asya tanımı iklime ve yer şekillerine göre olduğunu belirtti. Buna göre Orta Asya, Moğolistan ve Çin’i (Tibet bölgesi de dâhil olmak üzere), İran’ın kuzeyini, Afganistan, Pakistan, Ortadoğu Rusya, güney Tayga, kuzey Hindistan (Jammu-Kaşmir yönetimleri) ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’ni içermeliydi.

1. Orta Asya'nin neresi oldugunu belirleme cabamizdan sonra artik Kazakistan'in bayragi ile ise baslayabiliriz...



Kazak bayraginin karakteristik unsuru onun rengidir. Acik mavi renk sonsuz gökyüzünün sembolüdür. Kazak steplerini bir boydan bir boya kaplayan acik mavi gökyüzünü bayraklarina naksedilmesi Kazak ulusunun ve ülkesinin bölünmezligini sembolize ettigi asikar...

Altin sarisi renkteki Günes, yasami simgeler. Kazaklarin göcebe atalari yuzyillar boyu zaten gunesi bayrak olarak kullanmislardir. Günes isinlari da bugday taneleri seklindedir ve 32 adettir.

Sol taraftaki serite dikkatle bakin. KOSHKAR MUIZ adi verdikleri KOCUN BOYNUZUDUR o. Orta okul tarih dersine geri dönüyoruz. Hatirladiniz mi ALTIN ORDA Devletini? Onlarin bayraklarindan mirastir bu Koc boynuzu...

 (Altin Orda Devleti bayragindaki Koc Boynuzu simgesi ayrica KIRIM TÜRKLERININ bayragina da intikal etmistir)

Kanatlarini alabildigince acmis STEP KARTALI bagimsizligin, özgürlügün ve gelecege dogru emin adimlarla ilerleyen Kazakistan'i simgeler...

2. Güneye dogru inmeye devam ediyoruz. Sirada KIRGIZISTAN var.


Kırmızı fonda, sarı bir güneşten oluşur. Kirgiz ulusal destani MANAS'A göre Güneşin 40 ışını, 40 Kırgız boyunu temsil eder. 

Güneşin içindeki yolların kesişimi, geleneksel Kırgız çadırının (TÜNDÜK-түндүк) üstten görünümünü temsil eder. 

Kırmızı zemin ise barışı ve dürüstlüğü temsil etmektedir.


3. Peki ya ÖZBEKISTAN ??


Bayrakta birinci sırada bulunan mavi renk hayatın temel kaynaklarından biri olan göğün ve suyun sembolüdür. 
Arma bilgisi dilinde mavi renk iyilik, temizlik, namus­luluk, doğruluk, şan ve sadakati ifade ediyor. Şunu da belirtmek gerekiyor ki, Timur Emirliği'nin bayrağı da mavi renkteydi.


Özbekistan bayrağında ikinci sırada yer alan beyaz renk güneş ışığının çağırışımmı veriyor. Ayrıca, ahlaki temizliği sembolize edi­yor. Ülkenin dünyanin en büyük PAMUK ihracatcisi olmasinin da payi var tabii ki...

Üçüncü sırada yer alan yeşil renk, tabiatın yenilenmesinin simge­sidir. Bir çok milletlerde gençlik, umut ve şenliği sembolize etmiş­tir. Bayraktaki renkler arasındaki kırmızı çizgiler yeryüzünde yaşa­yan her türlü canlının damarlarında akan tükenmez hayat enerjisi kan'm sembolüdür. Ayrıca kırmızı renk yaratıcılık rengi olarak da ifade edilir.

Özbekistan bayrağının sol üst köşesinde hilal, Özbek halkının ta­rihinin, geleneklerle bağlı olduğunun ve aynı zamanda Özbekis­tan'ın yeni kazanmış olduğu bağımsızlığının ifadesidir.

Yine bayraktaki yıldızlar her toplumda olduğu gibi ilahi bir an­lam içermektedir. Yıldızların on iki adet olmasının nedeni ise Öz­bek tarihiyle ilgili olmasının yanında eski güneş takvimindeki ayla­rı ifade eder.

Genel olarak ifade edecek olursak, Özbekistan bayrağındaki renk armonisi, hilal, on iki yıldız, Özbek Halkı'nın asırlardır de­vam eden geleneklerini, kültürünü, barışa ve mutluluğa verdiği önemi belirtiyor.

Özbekistan bayrağının sembolik anlamı için pek çok teori ileri sürülmüştür.

Bunlardan bir tanesine göre, 12 yıldız Özbek vilayetlerini; mavi zemin Türklüğü, beyaz zemin adaleti, yeşil zemin ise konukseverliği temsil etmektedir. İki ince kırmızı çizgi ise "güçlü olmak"ı anlatmaktadır. Yarım ay ise, "yenilenme"yi anlatmaktadır.

4. Son olarak TÜRKMENISTAN bayragi...


Türkmenistan Bayrağı,yeşil zemin üzerine,sol tarafında bulunan dikey yerleşimli 2 zeytin dalı üzerinde bulunan 5 tane Türkmen halısından oluşur. Ayrıca yine sol tarafta şeridin yanına yerleşimli beyaz renkli hilal ve 5 tane yıldızdan oluşur.

Türkmenistan'da halı dokuma sanatı 1000 yılı aşkın süreden beri ileri gelmektedir. 5 tane halı motifi Guls olarak adlandırılan Türkmen Boylarını (Tekke, Yomut,Ersari, Covdur, Saruk) ve ülkenin geleneklerini ifade eden ulusal sembollerden biridir.


1990'ların ortalarında Türkmenistan, daimi tarafsızlık politikasını sembolize eden Birleşmiş Milletlerde de olduğu gibi bir çift zeytin dalını,Türkmenistan bayrağına ekledi. 

Yeşil taban İslam'ı temsil eder ve hilal parlak bir gelecek ve umut simgesidir.

 Beş yıldız; beş bölgeyi veya Türkmenistan yanı sıra insanın beş duyularını; işitme, görme, koku, tat ve dokunma sembolize etmektedir.


5. SON OLARAK




Osmanlı zamanları ve kurtuluş savasında söylenen, şehitlerimizin kanlarının üzerine gökyüzündeki ay ve yıldız vurunca böyle oldu anlatımların yanında söyle de bir kaç konu var; 

Orta Asya’daki ve İslam’dan önceki Türklerin dini olan Şamanizm deki en büyük tanrı gök tanrı idi ve bunun yansımaları olarak da ay yıldız ve güneş kabul ediliyordu. bu üç öğe ile ilgili olarak Türk tarihi,mitolojileri ve resmi olmayan tarihlerinde bazı olaylara da rastlanmaktadır... oğuz hanin ilk doğan üç çocuğa bu isimleri verdiği, Osman bey’in rüyasında hilal seklinde ay gördüğü, bunu önemli ve bir işaret kabul edip Osman oğullarının bu hilal’i kullanmasına karar kıldığı vs.. 

Ayrıca 10.yüzyıl civarlarında Türklerin İslamiyet’e gecesi sonrasında da , hilal’in İslam dinince çok kabul görmüş bir simge olması da etkili olmuştur.. 

Güneş sembolünün ise bazı Osmanlı dönemlerinde sancak ve bayrak içerisinde kullanılmış olduğunu da hatırlamakta fayda var.. 

Kırmızı’nın ise, tarihi boyunca savaşan Türklerin şehitlerinin kanından alındığını düşünülür. 

Su andaki bir çok Türk devletinin, kırmızıyı belki olmasa da ay ve yıldızı kullandığı malumdur.. 

Son iki cümleyi tamamlayan bir iddia belki de, Türkler ana yönleri belirlemek için renkleri kullanırlarmış; 

kuzey=siyah, güney=beyaz, doğu=gök mavisi, bati=kırmızı seklinde.. 

Belki de en batıdaki Türk uygarlığı biz olduğumuz için zemin kırmızı olmuştur. kim bilir.. 


25 Haziran 2014 Çarşamba

Irak Türkleri'nin Bayragi ve Kibris

Malum...

Irak, Suriye derken Ortadogu her zamankinden daha karisik bir halde...

Herkes ISID'in siyah bayragini konusurken gözden kacan bir ayrintiyi bu blogda incelemek de fayda var..


Irak'taki Türkmen soydaslarimizin gök renkli bayragi...


Semsettin Küzeci isimli gazetecinin KERKÜK gazetesinde yazdigina göre :

 "…Türkmen Bayrağı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk kendi elleriyle çizdiğini Türk dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turhan Yazgan hocamız Kasım 2005’te Türk dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayında kendisiyle yapmış olduğum bir TV programda anlatmıştır. Turhan hoca diyor ki “Atatürk: Misak-i Milli sınırlarında kalan Kıbrıs ve Kerkük-Musul’u mutlaka geri alacağız. Dolayısıyla İki bayrak aynı çizgi aynı anlam taşıyarak birine beyaz diğerine de gök mavisi rengini verdi.”

Bu bir iddia.
Söyle ki Kibris, Misak-i Milli'ye dahil degildir.  (kaynak: http://www.ttk.gov.tr/index.php?Page=Sayfa&No=244)
Lakin tasidigi mana bakimindan milliyetci hisleri oksayan hos bir tarafi vardir.

....



Bu bayraga da gözlerimiz asina; fakat bu bayrak daha ziyade Irak Türkmen Cephesi adi altinda kurulan platformun kullandigi bir bayrak...

Hilalin anlami belli ya alti adet yildiz?

Irak Türkmen Cephesi ya da kısaca ITC, 
Irak Milli Türkmen Partisi,
Türkmeneli Partisi, 
Türkmen Bağımsızlar Hareketi,
Türkmen Kardeşlik Ocağı, 
Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, 
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi 
6 oluşumun tek çatı altında birleşerek oluşturdukları 
Türkmen cephesi kurulmuştur. 
6 yildiz bu platformlari temsil etmektedir.

Hatirlatmakta fayda var..

SURIYE'DEKI TÜRKMEN SOYDASLARIMIZ DA BENZER BIR BAYRAGI KULLANMAKTA

Suriye Türkmen bayrağı


27 Mayıs 2014 Salı

Kore'nin Bayragi (Güney olani bu)


KORE CUMHURIYETI ki
Biz daha cok GÜNEY KORE diye biliyoruz..
Bu yazida bayragin bize anlattiklarina kulak verecegiz....

태극기 " Taegeukgi "

Ilk kez 1883 yilinda tasarlanan bu bayrak, günümüzdeki dizaynina 1948 yilinda kavustu...

File:Taegukgi.jpg

Beyaz zemin üzerine 
merkezde konumlanmis bir kirmizi mavi "Ying Yang" sembolü
 ile 
bayragi asil ilgi cekici yapan siyah üc cubuklu seritlerden olusmaktadir.

Beyaz renk, Kore kültüründe huzur ve safligi temsil ederken,
Ying Yang hepimizin malumu "Evrenin dengesini" sembolize etmektedir. 
Bu sembol bir dogu asya ülkesi Kore icin hic de sasirtici degil...
Mavi kisim evrenin olumsuz güclerini, Kirmizi kisim ise yine evrenin olumlu kuvvetlerini temsil etmektedir.

Peki ya üclü siyah seritler ??

Bunlar TAOIST KOZMOLOJIDE "Bagua" adi verilen ve 8 Sembol anlamina gelen bir nevi kisaltmalar...
 
File:Bagua-name-earlier.svg


KORE bayraginda bunlardan 4 ünü bulabiliriz...

File:Flag of South Korea (cropped).jpg


乾 Qián
Cennet/Gök
---------------
離 Lí
☲ 
Ates
---------------
坎 Kǎn
 Su
---------------
坤 Kūn
☷ 
Dünya/Toprak
---------------

Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü simgeledigi söylenmektedir...

Kore'deki Ic Savasa kadar Kore'nin Kuzeyi icin de bu bayrak kullanilirken, 1949 yilindan sonra mevcut komünist yönetim Kuzey Kore icin asagidaki bayragi kullanmaya basladi...

Flag of North Korea.svg


Orta Doğu’da Petrol Neden Bu Kadar Çok?

Haziran 2017 itibari ile ortaya çıkan "Katar Krizi" ile yıllardır süre gelen bir Orta Doğu klişesi yine tekrarlandı: ORTA DOĞ...