Belki dikkatinizi çekmiştir.
Kah bir yolculuk esnasında, kah bir atlasta yurdum haritalarını incelerken...
Marmara'da,
Karadeniz'de
ve de
İç Anadolu'nun bozkırında
hep bir EREĞLİ adında ilçemiz var.
Peki nereden geliyor bu EREĞLİ sevdası?
Ereğli adını;
Bizans İmparatoru Herakliyüs'tan alır, bu ad ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles'ten nam-ı diğer Herkül'den gelmektedir.
“Heraklius” kelimesi zaman içinde Türkçenin ses yapısına uygun olarak EREĞLİ'YE dönmüştür.
Kim bu HERAKLEIOS ?
Herakleios veya Heraklius (Yunanca: Ηράκλειος, Hērakleios Latince: Flavius Heraclius Augustus) 5 Ekim 610 ile 11 Şubat 641 tarihleri arasında Doğu Roma İmparatoru olarak hüküm sürdü.
İmparatorlukta bu dönemde hissedilen Latin etkisinin yerini Yunan etkisi almıştır.Ailesinin Ermeni asıllı olması kuvvetle muhtemeldir. İmparator Mavrikios döneminde, 590 yılında Sasani tahtına geçen asi general Behram Çubin ile savaşan Roma ordusunda kilit rol üstlenen Yaşlı Herakleiosun oğlu olduğu sanılmaktadır. Savaştan sonra Mavrikios Yaşlı Herakleiosu Kartaca'da Afrika ekşarjlığına atadı. Bu nedenle Herakleios'un doğum yeri kesin olarak bilinememekteyse de Roma Afrikası'nda büyümüş olduğu sanılmaktadır. Bir rivayete göre bir delikanlıyken aslanlarla gladyatör dövüşleri yapmıştı.
Heraclius Kuzey Afrika coğrafyasında yıllarını geçirmiş, bütün Anadolu ve Kafkasya'yı karış karış gezmiş, imparatorluğun bütün Süryani kiliselerini tamir ettirdiği için süryani kronikçileri de bayağı methetmiştir kendisini. Öyle ki Büyük Konstantin haricinde imparatorluğun her tarafını bu kadar gezen başka bir imparator da çıkmamış. hatta Heraclius, Büyük Konstantin'den daha fazla yer gezmiş.
Bu gezilerinden dolayı olmalı ki Doğu Roma (Bizans demeyin İlber Reis sizi fena haşlar!!) memleketinde bir çok şehir ONUN ADI ile onurlandırılmıştır.
Bu şehirlerin adı da Türkçe ses özelliklerine binaen:
Herakle > İrakle > Eregle > Eregli > Eregliyye > Ereğli şeklini almıştır.