27 Aralık 2012 Perşembe

7 Ekim 2012 Pazar

ENCELADUS...ALTINCI BÜYÜK


Blogumuzun adı Coğrafik Ruh... bir takım eleştiriler alıyoruz neden coğrafya dışı girdiler yazıyorsunuz diye...Astronomik paylaşımlarımız ve genel kültür konularındaki göndermelerimiz için coğrafî olmasına dikkat ediyoruz...Bugün de Facebook'ta paylaşım yapmaktan zevk duyduğum Kozmik Anafor sayfası için hazırladığım ENCELADUS görselini ilgilerinize sunuyoruz...

22 Eylül 2012 Cumartesi

Kıtaların Yolculuğu

...Kesin rast gelmişsinizdir, "Yeğenim buralar eskiden hep mandalin bahçesiydi" diyen amcalara, dedelere, ninelere...North Arizona Üniversitesinden Jeoloji Profesörü Ron BLAKEY'in hazırladığı bu ilginç video ile üzerine bastığımız toprak parçasının "Mandalin Bahçesi!" halinden önceki zamanlarda nasıl olduğuna ve günümüzden 100 Milyon yıl sonra da nasıl olacağına şahit olacağız...İyi seyirler...


14 Eylül 2012 Cuma

Dünyalar Baktığımız Her Yerde

orjinal metin: http://www.space.com/14204-160-billion-alien-planets-milkyway-infographic.html


...çeviri...coğrafikRuh Blog...

Çok Sayıda Dünya Dışı Gezegen Yaşamı Destekleyen Koşulları Barındırıyor Olabilir



  Yeni bir çalışmaya göre astronomların düşündüğünden daha çok sayıda dünya dışı gezegende hayat olabilir.
 Araştırmacıların yeni geliştirdiği “Habitable Zone Gallery – Yaşanabilir Bölge Galerisi”  adlı çevrimiçi araç yıldızlarından tam da suyun var olabileceği bölgede bulunan tüm Dünya Dışı Gezegen Sistemlerini gözlemliyor ve tespit ediyor. Ama bilim insanları her zaman Dünya-benzeri bir yaşam için, yörüngeleri tam olarak yaşanabilir bölgenin ortasından geçen gezegenlere umutlarını bağlamak zorunda olmayabilirler.
 Çok sayıda dünya dışı gezegenin aşırı eliptik ve alışılmışın dışında yörüngelere sahip olduğunu belirten bilim insanları, bu tür gezegenlerin kısa sürelerle elverişli yaşam koşullarına sahip olabileceklerini söylüyor. Ayrıca Dünya’daki araştırmalar da canlıların sıcak ve soğuk ya da kuru ve nemli koşullar arasındaki ani dönüşümler esnasında hayatta kalabileceğini gösteriyor.
 NASA’ya bağlı Exoplanet Science Institute’den başyazar Stephen Kane bir demecinde, bazı organizmaların soğuk şartlar altında metabolizmalarını sıfırlayarak çok uzun süreler hayatta kalabileceklerini belirtiyor. Yine bazı canlıların da aşırı sıcak ortamlara dayanabileceklerini ekleyen yazar gerçekleştirdikleri çalışmalarda dünya kökenli sporların, bakterilerin ve likenlerin hem Dünya’nın hem de Uzay’ın ağır koşullarında hayatta kalabildiklerini gözlemlediklerini söylüyor. [http://www.livescience.com/13377-extremophiles-world-weirdest-life.html]
 Büyük organizmalar için elverişli şartlar barındırmasa dahi Dünya dışı gezegenler olası daha küçük ve basit yaşam formları barındırıyor olabilir. Zira Dünyamızın hayatın oluşmaya başladığı erken dönemlerinde insanoğlu yaşamayı başaramazdı.
 Başyazar Kane, Dünyadaki yaşamın gezegenimizin bugünden daha ağır şartlar altındaki çok erken safhalarında geliştiğini söylüyor.
 Yaşama ev sahipliği yapma potansiyeline sahip birçok dünya, gezegen değil de kendi güneş sistemimizdeki Jüpiter ve Satürn gibi gaz devlerinin uydusu olabilir.
 Stephen Kane, çok sayıda dev gezegen olduğunu ve bu gezegenlerin de yine çok sayıda uydusu olduğunu, bu uyduların pekâlâ yaşanabilir bölgede bulunabileceklerini belirtiyor. Başyazarın dikkat çektiği bir başka husus da mevzubahis gezegen ya da uydularının atmosferi hakkında detaylı bilgiye sahip olmamızdan dolayı yaşanabilir olmaları hakkında net bilgi elde edilmesinin zor olmasıdır. Örneğin hem Dünya hem de Venüs sera etkisine sahip olmasına karşın Venüs’ün yoğun atmosferi yüzeyde kurşunu eritmeye yetecek kadar yüksek sıcaklıklara sebep oluyor.
 Tüm bunlara rağmen yen araştırmalar galaksi boyunca çok sayıda yaşanabilir dünya olduğunu öne sürüyor. Başyazr Stephen Kane ve eş-yazar Dawn Gellino, “ the Exoplanet Science Institute” çatısı altında keşfedilmiş dünya dışı gezegen sistemlerinde ekstremofil yaşam türü adayları tespit etmeye çalışıyor.
 Bu çalışma Astrobiology Dergisinde yayımlandı. “The Habitable Zone Gallery” www.hzgallery.org adresinden de erişilebilir.

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Keşişleme...Bana estiğin yönü anlat bre rüzgar...



Eminim ki çoğumuz estikleri yöne göre rüzgarlara verilen adların nereden geldiğini düşünmedik aksine merak dahi etmedik...Olsun bir an için aklımıza esiverdi bu fikir ve sizler için araştırdık KEŞİŞLEME'NİN manasını...



İstanbul yöresinde güneydoğudan esen rüzgâra denizcilerin verdiği addır. Uludağ'ın eski adı olan Keşiş dağının yönüne göre adlandırılmıştır.Gündoğusu ve kıble arasında 135 dereceden esmektedir. Bir diğer adı da akyeldir.

Biga, Karabiga, Bigadic ?!? Anadolu'dan Yer Adları -1-


Herhangi bir atlasın Türkiye haritası sayfasını açtığınızda Çanakkale ve Balıkesir illeri sınırları içerisindeki üç ilçe, adlarıyla dikkatimizi çeker... BİGA, KARABİGA ve BİGADİÇ...

 


Biga ve Karabiga Çanakkale'ye; Bigadiç Balıkesir'e bağlı ilçelerimiz...Peki nedir bu BİGA kökünün manası?!?

Biga sözcüğünün Yunanca'da kaynak ve pınar anlamına gelen Pega sözcüğünden Biga'ya dönüştüğü kuvvetli bir ihtimaldir. Pega sözcüğünden Pegasos türemiştir. Pegasos eski Yunan'da ve çok Tanrılı dönemlerde insanlarca varlığı kabul edilen efsanevi kanatlı attır.

M.Ö. VII. Yüzyıla kadar indiği bilinmekle birlikte Pegae veya Pegai adına ancak ortaçağ Bizans ve Haçlı kaynaklarında rastlanır. Anna Comnenus buradan Pigas (menbalar)şeklinde bahseder. Haçlı kaynaklarında adı Spigadır.

 Bir yönü ile Karabiga ve Biga tarihi iç içedir. Büyük bir yangından sonra Karabiga'da bulunan asıl Biga'nın şimdiki yerine taşındığı eskisinin uzun süre imar edilememesi sonucu yeni yerin geliştiği eski Biga'nında Karabiga olarak kaldığı rivayet edilir.

Bigadiç ise "Suyu bol olan yer", "Kuyusu bol olan yer", "Sulak yer", "Sulu ova, sulu yer" anlamına geldiği bilinmektedir.

8 Haziran 2012 Cuma

Güney Yarım Kürenin Bayrakları



         


    Soldan sağa bayraklara baktığınız da dikkatinizi çekmiştir. Benzer bir yıldız sisteminin bayraklara yansıyışını...Sırasıyla Avustralya, Yeni Zellanda, Batı Samoa, Papua Yeni Gine ve Brezilya bayrakları    GÜNEY HAÇI adı verilen takımyıldızı bayraklarında bulundururlar.

     Hristiyan çağrışımın yanında bu sembolün anlamı astronomiktir ve Güney Yarım Küre için önemlidir. Türkiye'den bu takımyıldızı görme şansımız yok ama Ekvatorun güneyine indiğiniz görebilirsiniz...

       Bizler Kuzey yönünü bulmak için nasıl Büyük Ayı ve Küçük Ayı takımyıldızlarının yardımıyla Kutupyıldızı'nı kullanıyorsak, Güney Yarım Küre de Güney'i bulmak adına Güney Haçı Takımyıldızını kullanılır...

Full members (Argentina, Brazil, Paraguay, and Uruguay)

GÜNEY AMERİKA BİRLİĞİ'NİN SEMBOLÜ...Yine GÜNEY HAÇI var...

File:Flag of Mercosur Mercosul.svg


  

                                                   Gökyüzü Haritasında GÜNEY HAÇI
File:Crux IAU.svg

Teleskobik Görüntüsüyle GÜNEY HAÇI

File:Crux (Southern Cross) from Hobart, Tasmania.jpg


     

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Küreselleşmenin Balkan Bayraklarına Etkisi....Bosna ve Kosova...

 Yugoslavya'nın paramparça olmasıyla ortaya çıkan devletlerin bayraklarını inceleyelim istedik...Küreselleşen dünyanın ulus-devletleri nasıl dejenere ettiğini Bayrakları üzerinden okuyalım ...Elimizde Bosna-Hersek ve Kosova örneklerin en güzeli...

Sosyalist Yugoslavya Zamanı :
File:Flag of SR Bosnia and Herzegovina.svg 
Bosna - Hersek Sos. Cumh. 1945-1991

File:Flag of SFR Yugoslav Albanian Minority.svg 
Kosova Arnavutları Azınlık Bayrağı

İç Savaş Sonrası :

File:Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg
  Bosna Hersek Cumhuriyeti  1992-1998

File:Logo kpc.png                                  
  Kosova Kurtuluş Örgütü
Günümüz :

File:Council of Europe logo.svg

ESİN KAYNAĞI !!

Flag of Bosnia and Herzegovina.svg 
BOSNA HERSEK CUMHURİYETİ

Flag of Kosovo.svg
KOSOVA CUMHURİYETİ

9 Mayıs 2012 Çarşamba

Işığı Takip Etmek - Dünya ve Ötesi

Işığı Takip Etmek - Dünya ve Ötesi hakkında NASA'nın veritabanındaki bilgilerin 6 dakikalık görseli... 

720 ya da 1080 HD kalitesinde ve karanlık bir odada tam ekran izlemeniz şiddetle tavsiye edilir...



8 Mayıs 2012 Salı

Libya Parçalanıyor (mu) - 4 Harita 1 Haber


  Geçtiğimiz aylarda LİBYA'NIN bölüneceği ya da bölgelerine geniş özerklikler vererek federalist bir yapıya dönüşeceği haberleri duyuldu. Libya Hükumeti bu haberleri yalanlasa da ülkenin doğusundaki kabileler Kaddafi devrilirken söyledikleri hürriyet marşlarını şimdi de kendi özerklikleri için söylemeye başladı. Sınırları cetvelle çizilen bu Kuzey Sahra ülkesi için ellere tekrar cetvel alınacağı günler yakınken bölünme ihtimali neden ülkenin doğusunda belirdi bunu irdeleyelim.


  Ülkenin doğu bölgesine SİRENAYKA adı veriliyor. En önemli kentleri ise kendi Trablusgarp Harbimizde de ön plana çıkan Tobruk, Bingazi ve Brega. Alttaki 2 harita kelimelere yer bırakmayacak kadar açık. Nüfus/Enerji Üretim Dağılımı ile Libya'da konuşlu büyük petrol şirketlerinin varlıklarını gösteren haritayı incelediğimizde Libya Sorununu ve Bölünme tehdidini ayan beyan anlıyoruz...





18 Mart 2012 Pazar

MISIR'IN OZU / STRATFOR OKUMALARI -2-

MISIR'IN ÖZÜ
STRATFOR OKUMALARI -2-
http://www.stratfor.com/image/egypts-core 




Mısır'ın çoğunlukla büyük bir yüz ölçümüne sahip olduğu düşünülür. Fiziki olmayan haritalarda (siyasi örn.) sahip olduğu sınırlar geniş bir toprak parçasını çerçevelemesi, insanları bu yanılgıya düşürür.

1.002.450 kilometre karelik yüz ölçümüyle Fransa'nın iki katı toprağı olmasına rağmen, sadece 35.000 kilometrekarelik bir alan yerleşime uygundur.

Mısır'ın Özü adı verilen bu bölge, Nil Nehrinin tüm kıyıları boyunca uzayıp giderken, nüfusun %99 (83 Milyon Kişi) una da ev sahipliği yapar.

30 km. genişliğindeki bu şerit; nehir Akdeniz'e kavuşurken oluşan deltada genişler.

Başkent Kahire de nehrin bir delta oluşturmaya başladığı noktada kuruludur.

Ülkenin 3.yüzyıldan beri dünyaya açıldığı en önemli liman kenti İskenderiye ise bu alüvyal yelpazenin en batısında yer almaktadır.

SURİYE OLAYINA MEZHEPSEL BİR BAKIŞ / STRATFOR OKUMALARI -1-

(Blogumuzda yeni bir paylaşım serisi başlatıyoruz. "STRATFOR OKUMALARI" adlı serimizde www.stratfor.com sayfasındaki ilgili makalelerin Türkçe çevirilerine ve grafiklerine yer vereceğiz. Bu alanlarda araştırma yapanlar için iktibas noktası STRATFOR/GLOBAL INTELLIGENCE'dır..Saygılarımızla..)

SURİYE OLAYINA MEZHEPSEL BİR BAKIŞ 
STRATFOR OKUMALARI -1- 
http://www.stratfor.com/image/sectarian-look-syrian-unrest 


 


Mart 2011 de, Suriye'nin güneybatıdaki Ürdün sınırında bulunan Daraa kentindeki Suriyeli vatandaşlar demokratik reform, siyasal özgürlükler ve Beşar ESAD yönetiminin düşürülmesi çağrısında bulunmak üzere protesto gösterileri başlattılar.

Gösteriler dalga dalga Suriye'nin güneybatısını ve dolayısıyla başkent Şam'ı da etkisi altına aldı.

Daha sonra iç kesimlerde güçlü bir Sünni topluluğun yaşadığı Hama ve Humus kentleri, ardından kuzeybatıdaki Kürt azınlıkların yaşadığı Al-Kamışlı ve Deyrizor kentleri de gösterilere sahne olmaya başladı.

İsyancılar ve Suriye Ordusundan ayrılanlar Suriye Özgürlük Ordusunu kurarak ülke çapında ESAD kuvvetlerine karşı direnişin sorumluluklarını üstlendiler.

Karşıt gösteriler ve gayrinizami askeri direnişlere rağmen, Alevi azınlık ve o azınlığın temsilcisi Beşar ESAD, ülkedeki BAAS Rejimi kontrolünü ve gücünü elinde tutmaya devam ediyor.

BAAS Rejimi şu Dört dayanak noktası üzerinde yükseliyor :

1. Gücü elinde tutan ESAD Ailesi
2. Alevi birlikteliği/bütünlüğü
3. Ordu üzerindeki Alevi azınlığın kontrolü
4. Ekonomi üzerindeki BAAS Tekelciliği

Uluslar arası toplumun düşük-olasılıklı askeri müdahale ihtimali, Baas Yönetimini bu dört ana başlık çerçevesinde ülkede bulunan Alevi azınlığın, toplumda bulunan diğer mezhepler ve etnisiteler ( Sünniler,Kürtler, Dürziler,Hristiyanlar vs.) üzerindeki tahakkümünü devam ettirmek hususunda cesaretlendiriyor.

Bu dört dayanak noktasının sadece birinin sekteye uğraması ya da bir Uluslar arası Askeri Müdahale sonrası BAAS ve ESAD Rejiminin karşılaşacağı sorunlar -şu an ki durumdan- çok daha ciddi olacaktır.

19 Şubat 2012 Pazar

Unutulan Cumhuriyet

Hatay Cumhuriyetini biliriz...Batı Trakya Türk Cumhuriyetini hatırlarız...Ama Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti ya da Kars Cumhuriyeti ? İstedik ki şu bilgimizi bir tazeleyelim...İşte Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti...


Dosya:Flag of the South West Caucasian Republic.svg GÜNEYBATI KAFKAS CUMHURİYETİ

Dosya:Conquista soviética del Caucaso - hasta diciembre 1920.png

25 Mart 1919 da KARS'ta kurulmuş bir hükumettir.İlk başkanı Cihangirzade İbrahim Aydın Bey'dir. Oluşturulan Milli Geçici Hükumet Kars'ın yanı sıra Artvin, Ardahan, Batum, Iğdır, Sarıkamış ve Nahcivan'ı da sınırları içerisinde saymıştır. 1. Dünya Savaşı'ndan çekilen Rusya 1877 öncesi sınırlarına çekilmiş ve bölgede bir otorite boşluğu oluşmuştur.Bu hükumetin kurulmasındaki maksat Mondros Mütarekesi'ni müteakip bölgenin Ermeni işgaline uğramasını önlemek idi...Lakin  13 Nisan 1919 günü İNGİLİZLER Kars'ı işgal ederek bu devleti sonlandırdı. Hükumet üyesi 12 kişi Malta'ya sürülürken Kars Ermenilere devredildi...1920 sonbaharında Kazım (Karabekir) Paşa Kars'ı kurtararak işgale son verdi..

Isyandaki Bayrak - Suriye


Arap Baharı mevsimini yaşayan Ortadoğu ve Suriye'de olup bitenler malum... Ayaklananların elindeki bayraklar ihtimal dahilinde dikkatinizi çekmiştir. Blogumuzun aslî amacı olan güncel meselelerdeki coğrafik, kartografik ve veksilojik unsurları aydınlatmaksa gelsin o zaman bayrağın mazisi ve manası....


Osmanlı'nın idaresi altındaki Arapların 1. Dünya Harbi zamanındaki -Batı kışkırtmalı- isyanları malum..Hani sırtımızdan vurdular! hikayesi... Bu bayrağın kökeni o zamanlara kadar gidiyor...
File:030Arab.jpg

Resimdeki Arapların İsyan Bayrağı ..siyah beyaz lakin renkler anlaşılıyordur umarız...

SİYAH    : Hz. Muhammed(s.a) Dönemini
YEŞİL     : Fatımî Dönemini
BEYAZ   : Abbasiler Dönemini
KIRMIZI : Endülüs Emevileri Dönemini  temsil etmekteler...

Sırasıyla Suriye Bayrakları :
1920-1922, Mandate of Syria 1920-1922 Fransız Mandası
1922-1930, Syrian Federation and State of Syria 1922-1930 Suriye Federasyonu
1930-1932, Syrian Federation and State of Syria[5] 1930-1932 Suriye Devleti
1932-1958, Syrian Republic 1932-1958 SURİYE CUMHURİYETİ
1958-1961, United Arab Republic 1958-1961 Birleşik Arap Cumhuriyeti (Mısır ile konfederasyon)
1961-1963, Syrian Arab Republic 1961-1963 SURİYE ARAP CUMHURİYETİ
1972-1980, Syrian Arab Republic in the Federation of Arab Republics 1963-1972 ARAP CUMHURİYETLERİ FEDERASYONU (Libya-Mısır-Suriye Konfederasyonu)
Flag of Syria.svg 1980 SURİYE CUMHURİYETİ (Hafız ESAD ve BAAS Partisi'nin yönetimi ele geçirmesi)

BAAS Partisi ve ESAD'ın başa gelmesi Suriye'de,  nüfusun %12'lik kesimini oluşturan Şii- Nusayri azınlığın tahakkümüne yol açtı. Şu anki isyan Çöken Yeşil Kuşak teorisini Büyük Ortadoğu Planı ile revize etmek isteyen Batı Sermayesinin bölgede çıkartılmak istenilen Şii-Sünni çatışmasına bir basamak teşkil ettiği düşünülmekte... Böylece İran aktif askeri bir operasyon yapılmadan bertaraf edilmeye çalışılacak... Kulislerdeki son dedikodular bu yönde..neyse...

File:Syrian National Council logo.png
Merkezi İstanbul'da olan SURİYE ULUSAL KONSEYİ, Libya örneğinde gördüğümüz gibi ESAD öncesi Suriye Bayrağını, Hareketin (isyanın) sembolü olarak görüyor...Hadise bundan ibaret...
File:Syria-flag 1932-58 1961-63.svg

Orta Doğu’da Petrol Neden Bu Kadar Çok?

Haziran 2017 itibari ile ortaya çıkan "Katar Krizi" ile yıllardır süre gelen bir Orta Doğu klişesi yine tekrarlandı: ORTA DOĞ...