22 Eylül 2012 Cumartesi

Kıtaların Yolculuğu

...Kesin rast gelmişsinizdir, "Yeğenim buralar eskiden hep mandalin bahçesiydi" diyen amcalara, dedelere, ninelere...North Arizona Üniversitesinden Jeoloji Profesörü Ron BLAKEY'in hazırladığı bu ilginç video ile üzerine bastığımız toprak parçasının "Mandalin Bahçesi!" halinden önceki zamanlarda nasıl olduğuna ve günümüzden 100 Milyon yıl sonra da nasıl olacağına şahit olacağız...İyi seyirler...


14 Eylül 2012 Cuma

Dünyalar Baktığımız Her Yerde

orjinal metin: http://www.space.com/14204-160-billion-alien-planets-milkyway-infographic.html


...çeviri...coğrafikRuh Blog...

Çok Sayıda Dünya Dışı Gezegen Yaşamı Destekleyen Koşulları Barındırıyor Olabilir



  Yeni bir çalışmaya göre astronomların düşündüğünden daha çok sayıda dünya dışı gezegende hayat olabilir.
 Araştırmacıların yeni geliştirdiği “Habitable Zone Gallery – Yaşanabilir Bölge Galerisi”  adlı çevrimiçi araç yıldızlarından tam da suyun var olabileceği bölgede bulunan tüm Dünya Dışı Gezegen Sistemlerini gözlemliyor ve tespit ediyor. Ama bilim insanları her zaman Dünya-benzeri bir yaşam için, yörüngeleri tam olarak yaşanabilir bölgenin ortasından geçen gezegenlere umutlarını bağlamak zorunda olmayabilirler.
 Çok sayıda dünya dışı gezegenin aşırı eliptik ve alışılmışın dışında yörüngelere sahip olduğunu belirten bilim insanları, bu tür gezegenlerin kısa sürelerle elverişli yaşam koşullarına sahip olabileceklerini söylüyor. Ayrıca Dünya’daki araştırmalar da canlıların sıcak ve soğuk ya da kuru ve nemli koşullar arasındaki ani dönüşümler esnasında hayatta kalabileceğini gösteriyor.
 NASA’ya bağlı Exoplanet Science Institute’den başyazar Stephen Kane bir demecinde, bazı organizmaların soğuk şartlar altında metabolizmalarını sıfırlayarak çok uzun süreler hayatta kalabileceklerini belirtiyor. Yine bazı canlıların da aşırı sıcak ortamlara dayanabileceklerini ekleyen yazar gerçekleştirdikleri çalışmalarda dünya kökenli sporların, bakterilerin ve likenlerin hem Dünya’nın hem de Uzay’ın ağır koşullarında hayatta kalabildiklerini gözlemlediklerini söylüyor. [http://www.livescience.com/13377-extremophiles-world-weirdest-life.html]
 Büyük organizmalar için elverişli şartlar barındırmasa dahi Dünya dışı gezegenler olası daha küçük ve basit yaşam formları barındırıyor olabilir. Zira Dünyamızın hayatın oluşmaya başladığı erken dönemlerinde insanoğlu yaşamayı başaramazdı.
 Başyazar Kane, Dünyadaki yaşamın gezegenimizin bugünden daha ağır şartlar altındaki çok erken safhalarında geliştiğini söylüyor.
 Yaşama ev sahipliği yapma potansiyeline sahip birçok dünya, gezegen değil de kendi güneş sistemimizdeki Jüpiter ve Satürn gibi gaz devlerinin uydusu olabilir.
 Stephen Kane, çok sayıda dev gezegen olduğunu ve bu gezegenlerin de yine çok sayıda uydusu olduğunu, bu uyduların pekâlâ yaşanabilir bölgede bulunabileceklerini belirtiyor. Başyazarın dikkat çektiği bir başka husus da mevzubahis gezegen ya da uydularının atmosferi hakkında detaylı bilgiye sahip olmamızdan dolayı yaşanabilir olmaları hakkında net bilgi elde edilmesinin zor olmasıdır. Örneğin hem Dünya hem de Venüs sera etkisine sahip olmasına karşın Venüs’ün yoğun atmosferi yüzeyde kurşunu eritmeye yetecek kadar yüksek sıcaklıklara sebep oluyor.
 Tüm bunlara rağmen yen araştırmalar galaksi boyunca çok sayıda yaşanabilir dünya olduğunu öne sürüyor. Başyazr Stephen Kane ve eş-yazar Dawn Gellino, “ the Exoplanet Science Institute” çatısı altında keşfedilmiş dünya dışı gezegen sistemlerinde ekstremofil yaşam türü adayları tespit etmeye çalışıyor.
 Bu çalışma Astrobiology Dergisinde yayımlandı. “The Habitable Zone Gallery” www.hzgallery.org adresinden de erişilebilir.

Orta Doğu’da Petrol Neden Bu Kadar Çok?

Haziran 2017 itibari ile ortaya çıkan "Katar Krizi" ile yıllardır süre gelen bir Orta Doğu klişesi yine tekrarlandı: ORTA DOĞ...