2 Ocak 2013 Çarşamba

..Pancasila..Bir Devletin İdeolojisi..

Dosya:Indonesia (orthographic projection).svg PANCASİLA : Endonezya'nın Resmi İdeolojisi


Endonezya, 250 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık müslüman ülkesidir. Endonezya halk tarafından seçilmiş meclisi ve devlet başkanı ile bir cumhuriyet'tir.

Endonezya ASEAN'ın kurucu üyelerinden ve G20 üyesi ülkelerdendir.


Şu anki Endonezya Cumhuriyeti üniter bir devlet olmakla birlikte otuz üç eyaletten oluşur.

Pekçok irili ufaklı adaya sahip olan Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşur. Cavalılar politik güç olarak baskın en büyük etnik gruptur. Endonezya ulusal bir dil, etnik çeşitlilik ve çoğunluğu müslüman olmak üzere farklı dinlerin biraraya gelmesiyle ortak bir kimlik geliştirmiştir. Endonezya'nın "Çoklukta birlik" anlamına gelen ulusal sloganı "Bhinneka Tunggal Ika" çeşitliliğin ülkeyi şekillendirdiğini ifade eder.

Dosya:Coat of Arms of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Bhinneka Tunggal Ika - ÇOKLUKTA BİRLİK
PANCASILA

Pancasila (Pançasila şeklinde okunur) Endonezya'nın ulusal ideolojisidir. Pancasila Sanskritçe beş ilke demektir. Suharto, 100 bin kişinin hayatını kaybettiği bir askeri darbeyle iktidara gelmişti. "Pancasila" adında bir devlet ideolojisi ortaya koymuştu.

 Pancasila, "devlet ideolojisi" ve "Endonezya halkının hayat felsefesi" olarak tanımlanmıştı.


Kuruluşu, II. Dünya Savaşı’nın akabinde gerçekleşen bu ülkenin modern tarihi Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini aratmayacak hareketliliğe sahne olduğunu ve kuruluş sürecinde özellikle Sukarno’nun Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinden önemli ölçüde esinlendiğini belirtelim. Bu konuda bugüne kadar birkaç akademik eserin yayınlanmış olması, konunun akademiya nezdinde daha çok işlenmeye gerek duyulduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda, Atatürk ilkeleri olarak bilinen ve aynı zamanda CHP’nin de ilkeleri sayılan Altı Ok’a karşılık Endonezya’da Pancasila, yani beş ilke ülkenin temel yapı taşlarını oluşturuyor.

Modern Endonezya siyasal tarihinde, İslami hassasiyetleri yüksek toplum kesimlerinin talepleri Pancasila ile çelişirken, özellikle 32 yıllık iktidarı döneminde Suharto, Pancasila ideolojisinin yerleşmesinde gerekli gördüğü her aracı kullanmaktan geri durmadı. Pancasila’nın zorunlu olarak ülkedeki bütün toplumsal ve siyasal organizasyonların temel dayanak noktası yapılması islam ve devlet ilişkileri tartışmalarını sürekli gündemde tuttu. 1983 yılında Suharto tarafından başlatılan uygulama ile İslamcı kesimlerin devlet temellerine yönelik eleştirilerinin önü alındı.


Birbirinden bağımsız düşünülemeyen bu beş ilke şöyledir:
Tektanrıcılık.
Adil ve modern toplum.
Endonezya'nın birliği.
Demokrasi.
Sosyal adalet.

DEVLET ARMASINDAKİ SEMBOLLERİN MANASI :

 [YILDIZ] Tektanrıcılık - Ketuhanan yang Maha Esa: Bu ilke Endonezya halkının bir tanrıya inandığını belirtir. Ayrıca Endonezya halkının öldükten sonraki yaşama olan inançlarını bildirir. Kutsal değerlere bağlı olanların öldükten sonra güzel bir yaşam süreceğini anlatır. 1945 Anayasası ile şöyle belirtilmiştir: "Devlet tek bir tanrı inancı üzerine kuruludur". Bu ilke Endonezya'nın milli sembolü Garuda'da tek bir yıldız şeklinde sembolize edilmiştir.

 [ZİNCİR] Adil ve modern toplum - Kemanusiaan yang Adil dan Beradab: Bu prensibe göre her insan tanrının birer yaratığı olduğundan dolayı onurlu davranılmayı hakeder. Bu ilke Endonezya halkının herhangi bir insanın kendi halkı veya başka milletler tarafından maddi ve manevi zulme uğramasına tolerans göstermeyeceğini belirtir. Sağ alttaki zincir insanlığın nesilden nesile aktarılan başarılarını sembolize eder.

 [BANYAN AĞACI] Endonezya'nın birliği - Persatuan Indonesia: Bu prensip milliyetçilik konsepti ve vatan sevgisine vurgu yapar. Ulusal birlik ve bütünlüğü teşvik eder. Pancasila milliyetçiliği Endonezyalıların etnik kimlik, soy ve ten renginden dolayı kendilerini üstün görmemelerini öğütler. Sukarno 1 Haziran 1945'de yaptığı konuşmada Gandhi'den şöyle bir söz alıntılamıştır: Ben milliyetçiğim, ama benim milliyetçiliğim insanlıktır. Endonezya devletinin resmi sloganı "Bhinneka Tunggal Ika" "çoklukta teklik" manasına gelir. Bu banyan ağacı ile sembolize edilmiştir.

 [BUFFALO] Demokrasi - Kerakyatan yang Dipimpin oleh Hikmat Kebijaksanaan dalam Permusyawaratan/Perwakilan: Pancasila demokrasisi kararların hikmet ve istişare ile verilmesini belirtir. Müzakereyle çözümün olduğu yerde oylamaya gidilmesini salık vermez. Vahşi bufalo kafası bu ilkeyi temsil eder.

 [PİRİNÇ & PAMUK] Sosyal adalet - Keadilan Sosial bagi Seluruh Rakyat Indonesia: Bu prensip bütün bir toplum için, durgun değil de dinamik ve yenilikçi ve aynı zamanda eşit sosyal adaleti ve refahı anlatır. Bu prensibe göre ülkenin bütün doğal kaynakları ve potansiyeli halkın iyiliği ve mutluluğu için kullanılmalıdır. Sosyal adalet zayıfın korunmasını teşvik eder. Bu prensip pirinç ve pamuk sembolleriyle temsil edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Peki siz ne düşünüyorsunuz ??

Orta Doğu’da Petrol Neden Bu Kadar Çok?

Haziran 2017 itibari ile ortaya çıkan "Katar Krizi" ile yıllardır süre gelen bir Orta Doğu klişesi yine tekrarlandı: ORTA DOĞ...